martes, diciembre 22, 2009

Xerrada sobre mines antipersones

El passat 18 de desembre de 2009 dues persones que treballen per l'organització MOVIMENT PER LA PAU, la Lídia i la Maria Rosario, ens van estar parlant de les mines antipersonals. Hi ha que són per matar i hi ha que l'objectiu es ferir i mutilar les persones, i ens van parlar dels problemes per circular per les zones afectades. Ho vam estar veient mentre llegiem un conte: Ves en compte Maria Clara !! També vam veure moltes imatges de les mines i restes d'explossius de guerra.
El conte tractava d'una nena de Cumbia (Colombia) que vivia en una zona afectada per mines antipersonals en els correus del seu pare. Un dia va voler agafar una fruita i va tenir la mala sort que hi havia una mina i li va explotar. Va arribar a l'hospital després de moltes hores de cami i li van salvar la vida després de moltes operacions però va perdre una cama.
Un grup de veins de Cumbia van aconseguir que el president envies uns desminadors per treure les mines de la zona.

Tot i que el que ens han explicat és molt trist, ens ha agradat la xarrada, hem vist que la gent que viu en zones afectades per mines ho passa molt malament i que cal ajudar-les. També hem vist que tenim molta sort de viure aquí.
Albert Martínez i Jordi Zapata

jueves, diciembre 17, 2009

Taller d'Experiències a 5è

A taller d'experiències, els alumnes de 5è han fet una pràctica d'observació de les cèl·lules d'un bulb de ceba.
Mireu que interessant!!!
Primer vam preparar tot el material.
Després vam col·locar el bulb de ceba al microscopi i vam obsevar.

I... sorpresa!!!
Mireu que vam veure. Es veuen les cèl·lules amb els seus nuclis.
Va ser molt interessant.









lunes, diciembre 07, 2009

Taller d'experiències 6è: L'erosió del sól i la sedimentació

L’experiment que vam fer sobre l’erosió de l’aigua va consistir en agafar dues caixes, en el nostre cas de plàstic, fer un forat d’ 1 o 2cm de diàmetre a un dels costats curts de la caixa i col.locar-hi un tub de goma d’1 o 2 cm de diàmetre.
Després de fer tot això vam posar pedres volcàniques, perquè en el moment d’ abocar la terra no sortís pel forat del tub. A continuació vam dipositar la terra dins de les dues caixes i hi vam posar llavors de gespa , només en una de les dues caixes. A continuació vam abocar una mica més de terra perquè acabés de tapar les llavors.
Quan vam tenir tot això fet ,vam regar les dues caixes. Com que les llavors encara no tenien ni arrels ni tija,en el moment d’abocar l’aigua, va sortir en tots dos recipients la mateixa quantitat de líquid pel tub .
Haurem d’ anar regant la caixa que tingui les llavors perquè creixin i poder comprovar de nou l’experiència de l’erosió de l’aigua.

Vam fer un experiment sobre la sedimentació d’un riu. Per valorar-ho vam recrear una situació el més semblant possible.
Vam anar al laboratori i vam fer grups; cada grup va agafar un got i el va omplir d’aigua, després vam agafar pedres,sorra i algunes branquetes que hi havia entre la sorra.Vam dipositar tots aquests materials dins d’un got d’aigua. Tot seguit el vam remenar i vam observar que l’aigua s’ havia tornat del color de la terra.
No sabíem si la sorra que havíem dipositat dins del got d’aigua s’havia dissolt ,i per això vam deixar reposar l’aigua perquè així, el proper dia podríem observar millor el que passava.


Albert Céspedes

martes, diciembre 01, 2009

Fem animació!

Els nens i nenes de 5è han començat a experimentar amb el cinema d'animació.
Hem conegut la foliscopia i hem animat diversos objectes i plastilina.

Aqui teniu el resultat del primer dia de treball, no és una superproducció però ha estat molt sorprenent i divertit!
http://www.youtube.com/cslamerce

jueves, noviembre 26, 2009

Sortida a les Torretes 6è A

El dia 24 de novembre vam fer una sortida a la muntanya per conèixer les roques i així poder estudiar d'una forma diferent i més divertida. Vam sortir de l'escola a les 09'15, quan havíem pujat uns metres de muntanya ens vam parar i el monitor que es deia Xavi ens va fer una introducció del que aprendríem en aquell matí.
Aleshores vam pujat uns 25 metres i en Xavi ens va explicar que gràcies al moviment de l'aigua, algunes roques s'erosionen i es desgasten. Més tard vam esmorzar i vam seguir amb l'excursió. Vam aprendre que amb àcid clorhídric podíem saber si una roca era calcària, les dos primeres no van fer efecte, però la tercera sí. També vam aprendre que hi havien agents interns i agents externs que provocaven canvis a la geosfera com per exemple: els terratrèmols són agents interns i la pluja i el vent són agents externs. De baixada cap a l'escola ja estàvem cansats i vam arribar a les 12'30 al col.legi.

Pol Victori i Meritxell Grau

sábado, noviembre 21, 2009

Sortida a les Torretes 6è B

El divendres dia 20 de novembre de 2009, els alumnes de 6èB vam anar a la muntanya. El Xavi Folqué ens va estar ensenyant els diferents tipus de roques ( metamòrfiques i sedimentàries ).
Va ser una sortida bastant llarga, perquè vam estar aturant-nos a tots els punts on hi havia les roques que el Xavi ens volia ensenyar i explicar. Vam esmorzar allà a la muntanya, en un terreny de sorra que hi havia. També vam veure dues torres de defensa. La primera estava en runes, però en canvi, la segona torre estava una mica reconstruida. Al tornar vam baixar per un corriol. Com que tenia molta baixada, vam anar amb compte de no caure. Va ser molt divertit! Vam tornar a l'escola per on abans havíem vingut.
Aquesta excursió va ser molt divertida però també vam estar aprenent el que fem a Coneixement del Medi.
Jordi Zapata

miércoles, octubre 21, 2009

Sortida a l'Espluga de Francolí



El dia 13 d'octubre vam anar a l'Espluga de Francolí per visitar les coves perquè a l'escola estem estudiant la Prehistòria.






Primer, quan vam arribar, vam esmorzar on neix el riu Francolí.


Mentre un grup feia els tallers de la cabana i de pintura rupestre, els altres estaven visitant la cova de la Font Major. Amb això vam ocupar tot el matí.


Després vam anar a dinar i a jugar a un parc.


Ens va agradar molt aquesta excursió i ens ho vam passar d'allò més bé.

Si voleu veure totes les fotos, aneu a "Fotografies - C. Superior"

Sortida al Castell de Gelida

El dia 14 d'octubre vam anar a visitar el Castell de Gelida perquè ara, a l'escola estem estudiant l'època medieval.


Vam visitar el castell, que és del segle X, per fora. També la cisterna, l'esgésia, les restes del cementiri...


Després ens vam dividir en dos grups i vam fer els tallers: el mur d'encofrat i l'arc de mig punt.

El mur d'encofrat el vam fer amb guix, aigua i unes petites pedres de fang. Vam ficar unes fustes per fer de motlle perquè agafés la forma d'un mur.


L'arc de mig punt el vam fer amb dovelles de "porexpan" sobre un suport de fusta que es diu cintra i claus. Quan vam treure les fustes es va aguantar l'arc per si mateix.

Els dos tallers van ser molt bonics i ens van servir per conèixer millor les tècniques de construcció.
Finalment vam dinar a la font de Sant Miquel i vam jugar fins a l'hora de marxas cap a l'escola.
Podeu veure totes les fotografies a "Fotografies - Cicle Superior"